logo
+36 20 239 87 57

GYIK


GYIK  - Gyakran Ismételt Kérdések
 
A szülés utáni regenerációról
 
Miért van szükség a szülés után külön regenerációra?

Terhesség, szülés után 5 fő panasz együttes jellemzi az anyukákat:
 
  • A hasizmok extrém fokban megnyúlnak és legyengülnek
  • Az egyenes hasizmok eltávolodnak egymástól
  • Fokozott ágyéki lordózis alakul ki
  • Gyengék a medencealapi izmok
  • Rendszeresen fellépő derék fájdalom
Ezek csak a fő problémák, ennél sokkal több, összetettebb bajok is előfordulnak. Ha ezeket nem kezeljük, vagy nem vesszük figyelembe edzéseink során, a problémák súlyosbodhatnak, állandósulhatnak. A nem megfelelő edzéssel többet árthatunk, a medencealap területén komoly károkat okozhatunk, a hasfal sérülhet. 
 
Mi az a rectus diastasis - szétnyílt hasizom?
 
Az egyenes hasizmok eltávolodása középvonalban, minimum 2 cm szélesen a rectus diastasis (Az egyenes hasizom a szegycsont alsó részétől illetve a bordáktól fut lefelé egészen a szeméremcsontig.) Legtöbbször nincs tényleges szakadás, annyi történik, hogy a linea alba annyira megnyúlik, hogy a jobb és baloldali egyenes hasizom “abnormális” mértékben eltávolodik egymástól. A megnyúlt kötőszövet már nem képes “magától” újra az eredeti méretét felvenni, így már nem képes a jobb és baloldali egyenes hasizmokat olyan közel tartani egymáshoz, hogy azok el tudják látni funkciójukat. A megnyúlt linea alba el is vékonyodhat, a vékony kötőszövet pedig gyenge. A diastasis szó a szétválást, a rectus az egyenest jelenti és az egyenes hasizomra, a musculus rectus abdominisra utal.
Az állapot hosszú távon komoly szervrendszeri problémákat okot, túl nagy terhelést jelent a gátizomra, gerincre. Sérv alakulhat ki a hasfalon, emésztési problémákat okozhat, nehezítheti a következő terhességet, szülést. 
 
Mellgyulladás és torna
 
A mellgyulladással tilos a testedzés! Bármilyen gyulladás van a szervezetedben, vagy ha lázas vagy, többet ártasz magadnak a mozgással, mint amit használnál, úgyhogy kérlek, ilyenkor a pihenésre, regenerálódásra, gyógyulásra összpontosítsd energiáidat!
 
Legyengült medencealapi izmok
 
A medence alapot (nőknél) 3 nyílás járja át: a végbél, a hüvely, és a húgycső. Ezeket 3 gyűrű alakú izomterület fogja körbe, 3 rétegben. A 3 réteg funkciói: elzáró funkció, lengéscsillapító funkció, valamint az alhasi szervek tartása. Ez a terület fokozott terhelésnek és sérüléseknek van kitéve terhesség és szülés alatt, gyakorlatilag minden nőnek van enyhe megereszkedés, süllyedés ezen a területen szülés után. Ezért még fontosabb, hogy napi szinten erősítsük gátunkat. Ha ezen funkciók sérülnek: hólyagsüllyedés, méh süllyedés, végbél süllyedés, vizelet visszatartási problémák, szexuális problémák alakulnak ki, a változókori szöveti gyengeség súlyosbodhat, akár sérvhez is vezethet. Fontos, hogy maga a terhesség is kockázat-növelő tényező, így a császármetszéssel szült nőknek is tenniük kell ezen izmok karbantartásáért!
 
Fájdalom a szeméremcsontban, fájdalom a keresztcsontban
 
A szeméremcsonti ízület is lazább a hormonok miatt, így gyakori és ijesztő tünet lehet a hirtelen fellépő éles fájdalom egy-egy mozdulatra. A fájdalom kisugározhat a belső combra, és rosszabbodhat lépcsőzéskor, ha az ágyban megfordulunk, vagy be/ki szállunk az autóból. Szintén a hormonok a felelősek a keresztcsontban, keresztcsont körül érzett fájdalomért is. Ha fájdalmat érzünk a szemérem- illetve keresztcsontban, torna során fontosak az alábbiak:
  • ne állj egy lábon hosszabb ideig
  • a feladatok alatt a lábakat tartsd zárva, de sose legyen szélesebb az állás, mint a csípőd
  • erősíteni kell a farizmokat
  • kerüld a fájdalmas feladatokat
 
Farokcsont sérülés
 
Sajnos szülés alatt ez nem ritka sérülés, 2-4 hónap alatt gyógyul. Tornázni lehet, természetesen a fájdalmas mozdulatokat kerülni kell.
 
Hátfájás
 
Gyakran a terhesség alatt jelentkező fájdalom szülés után sem múlik. Ennek is lehet hormonális oka, de a rossz testtartás, nehéz mellek, gyenge mélyizmok (törzs körbe!), megrövidült csípő horpasz izmok, mind-mind okai lehetnek. Kerüljük a guggolásos gyakorlatokat, helyette erősíteni kell a törzs izmait, a mélyhát izmokat, popsit, és nyújtani a hát összes izmát, popsit, csípő horpaszt, combot elől-hátul. Ha hordozzuk babánkat, tegyük azt háton, és próbáljuk meg lejjebb ereszteni, egészen bele a hát görbületébe.Ő így is élvezni fogja a hordozást, és így is kilát, de a mi hátunk hálás lesz a módszerért!
 
Visszeresség
 
A terhesség alatti visszeresség a szülést követő pár hónapon belül javulhat, de sajnos nemmindenkinél. Erre viszont kimondottan javasolt terápia az aktív életmód, a keringés folyamatos szinten tartása miatt.
 
A Kanga órákról
 
Hordozós edzésen milyen ruha legyen a babán?
Két opció van: ha lábfejes a rugi, legyen egy számmal nagyobb. De még jobb, ha nem lábfejes rugdalozót visel a baba. Nem kell nagyon felöltöztetni, hiszen a tested melegíteni fogja. Sőt, egy textilpelust érdemes magad és a baba közé tenni, ha megizzadnál, akkor az egy kicsit felfogja. Nyáron ajánlott a babylegs - ez egy olyan "harisnya", ami a popsit nem melegíti, csak a lábszáron van. Így ha úgy érzed, melege van a babádnak, csak leveszed róla, a hordozóból nem kell kivenni. 

Etethetek- szoptathatok közben?
Természetesen!!! Előtte, közben, utána. A többi anyuka is így fog tenni. :-)

A babám indulási időben alszik és nem akarom felébreszteni...
Érkezhetsz kicsit korábban, de ha rövid időre fel is ébreszted, a Kangán tovább fog aludni a hordozóban. :-) A babák nagyon jól tudnak alkalmazkodni, és akkor jó mind a kettőtöknek, ha neked jó. Ha neked a Kanga kell, gyertek el, ő is élvezni fogja. Ha Te rosszul érzed magad attól, hogy felébreszted, akkor ne tedd, mert akkor a baba is érezni fogja a Te lelkiismeret-furdalásod. Pár hét, és átáll a napirend, és eljutsz Te is a Kangára.
 
Mi van akkor, ha a babám az edzés időpontjában szokott kakilni?
Nyugodtan állj meg, menj ki az öltözőbe, és cseréld ki a pelust. Minden óra családias, kis létszámú, és a többi anyuka is hasonló cipőben jár! Ha pelust kell cserélni, hát pelust kell cserélni. :-) 

Cipőben, vagy anélkül?
Alapesetben cipő nélkül, zokniban vagyunk, így jobban érezzük a babát, a finom mozdulatokat, és a talpunk izmainak sem árt az erősödés. De ha bármi problémája van a lábfejednek, bokádnak, nyugodtan viselhetsz cipőt. 

Terhesen részt vehetek a Kanga órán?
IGEN!
Kimondottan jót tesz, ha várandósan is mozogsz. A nagyobb gyermeked nem kell felvenned, hozz neki játékokat, élvezni fogja így is a közös programot.
 
Ha tesó nélkül jönnél a pocakkal, PreKanga óráinkon túl a Kangát is választhatod. Trénereink rád tudják szabni a gyakorlatokat, hogy Te is jó társaságban, vidáman mozoghass biztonságban. 
 
Sokat hordozok, nem akarok még edzésen is hordozni...
Semmi baj! :-) 
 
Részt vehetsz a Kangán úgy is, hogy babád nem kerül a hátadra, de választatod a KangaMom training-et (Anya tornát) is, ahol a gyermekek eleve nem kerülnek hordozóba. Opció lehet még a Babakocsis Kanga óránk.
 
Rectus Diastasissal szabad Kangázni?
Trénereink az első talákozáskor ellenőrzik a pocakod. Ha túl nagy az eltávolodás az egyenes hasizmok között, akkor két opciót ajánlanak fel: vagy a baba felvétele nélkül végezd először a Kangát és/vagy átirányítanak az RTM - Rectus Training Módszer órákra, ahol először a has- a gát- és a hát izmainak regenerációja, erősítése folyik. 

Derékfájós vagyok, bírni fogom így?
A Kanga ezt is figyelembe veszi! Több lehetőséged is van: babádat nem "kötelező" felvenned hordozóba, trénereink szívesen segítenek elszórakoztatni őt, amíg Te tornázol. A regenerációs gyakorlatok pedig szépen javítják a testtartásod, megfelelő módon erősítik a hát és a has izmait, így egyre kevesebbet fáj majd a derekad. 
 
Később megpróbálhatod őt a hátadra felvenni, de még ekkor is kapsz majd bizonyos gyakorlatok helyett mást, amíg biztosan érzed, hogy már jól vagy egy teljes Kanga órához. 
 
Már 7 hónapos a babám, nem túl nagy a Kangához?
NEM! A 7 hónapos kor nagyon is ideális a babáddal együtt való tornához. Ha sosem hordoztad a babádat, akkor is 13-15 hónapos koráig bőven hozhatod, utána baba függő, hogy mikor kéretőzik le. 

Hordozókendővel is mehetek?
Természetesen!
A szövött hordozókendők tökéletesek a Kangához, ha megfelelő módon - és nem féloldalasan - kötjük magunkra. Ha a baba az anatómiailag helyes hordozási pozícióban van - amit a helyszínen ellenőrzünk is - akkor nyugodtan hozd a kendődet, Mei Tai-odat, félcsatos hordozódat is.

Szülés után mennyi idő elteltével kezdhetem el a Kanga-tréninget?
Ha a szülés természetes úton zajlott, akkor legkorábban 6-8 hét, ha császármetszéssel, akkor 10-12 hét regeneráció után, amennyiben a 6 hetes nőgyógyászati vizsgálaton orvosod mindent rendben talált.

Eddig nem nagyon edzettem, fogom bírni?
Igen! A gyakorlatok egy részéből van kezdőbb és haladóbb változat, a táncos részt végezheted kisebb intenzitással. Torna közben pihenhetsz is,  a Kanga-tréningen az a legfontosabb, hogy jól érezd magad. Annyit vállalsz, amennyi jól esik!

Tényleg jó ez a babának is?
IGEN! A baba az edzés nagy részét Édesanyján hordozóban tölti, kellően megtámasztva. Azon kívűl, hogy élvezi Édesanyja közelségét, fejlődik az egyensúly- és ritmus érzéke, erősödnek izmai. Nem kell több bizonyíték arra, hogy a baba jól érzi magát, mint az a tény, hogy a babák az edzésidő 90-95 %-át Édesanyjukhoz bújva, alvással töltik.
 
Nincs hordozóm, sose hordoztam. Így is Kangázhatok?

A Kanga-tréningen minden anyuka, akinek nincs, vagy edzésre nem megfelelő hordozóeszköze van, ingyenesen kölcsönözhet több féle babahordozót, legyen az kendő, kendő anyagú formázott, vagy csatos hordozó. A 8 hetes kurzusok elején, és kérésre bármikor lehetőségük van szakképzett babahordozó tanácsadóval beszélni, konzultációt kérni, de trénereink is alapos felkészítést kapnak a babahordozás  rejtelmeiből, sok trénerünk maga is hordozási tanácsadó. 

Ha a Kanga-kurzuson nem tudok elmenni egyszer, van pótlásra lehetőség?
Igen! Mindig bepótoljuk az elmaradt órákat, természetes, hogy a babás élet velejárója az alkalmankénti hiányzás. 

Fáj a hátam, fáj a térdem... Van értelme elmennem?
Igen! Szülés után gyakoriak ezek a panaszok, a Kanga-tréner ilyen esetekben egyénre szabja a feladatokat, tud olyan gyakorlatokat mutatni, melyek izület kímélőek, de mégis hatásosak.  
 
Nagyon gyengék a gátizmaim, a hordozás így nem javasolt...
Tényleg nem. A Kangatrainingnek, mint bármelyik edzésnek, vannak ellenjavallatai. Ha méhsüllyedésed, komolyabb medencealapi problémád van, akkor úgy jöhetsz a Kangára, hogy nem veszed fel a babádat hordozóba. Érdemes első körben egy specialistát felkeresned, aki segít megerősíteni a medencealapod, és később a kanga óráiból a nem hordozós variációkat választanod. Minden órán van gátizom erősítés is, ami a későbbi szintentartást segíti.